Jak zaprojektować kuchnię?

Dobrze zaprojektowana kuchnia to gwarantowana przyjemność z gotowania. W związku z tym zdradzę kilka rad, którymi kieruję się podczas projektowania.

Kuchnia dopasowana do TWOICH potrzeb – poświęć przynajmniej kilka chwil na odpowiedzenie na pytania dotyczące Twoich potrzeb i wymagań względem tego istotnego pomieszczenia. Nie można podchodzić do kuchni w sposób sztampowy, bo nie każdy potrzebuje zabudowanej mikrofalówki, zmywarki szerokiej na 60cm, czy miejsca na butelki z winem. Każdy człowiek jest inny, więc i każda kuchnia powinna być inna.

Racjonalny ciąg roboczy – pamiętaj, że gotując obiad najczęściej przemieszczasz się między lodówką, zlewem, a płytą grzewczą/piekarnikiem. Dlatego też najlepiej mieć te urządzenia w miarę blisko siebie, jednak oddzielone blatem roboczym na który można odłożyć zakupy, pokroić warzywa do zupy, lub odstawić brudny garnek.

Oświetlenie nad blatem – to naprawdę podstawa! Wręcz musisz zaplanować oświetlenie nad blatem roboczym, aby odpowiednio doświetlić wszystkie wykonywane czynności. W końcu nikt nie lubi, kiedy cień kładzie się na jego desce do krojenia.

Miejsce do siedzenia – być może to moja naleciałość z domu rodzinnego, ale tak już mam, iż nie wyobrażam sobie kuchni bez choćby małego stolika/blatu z dwoma krzesłami/taboretami. W kuchni spędza się sporo czasu i warto przewidzieć, iż część czynności jest czasochłonna, ale można wykonać je na siedząco. Poza tym poranna szybka kawa, czy kanapka lepiej smakuje w pozycji siedzącej niż stojącej.

Plan zagospodarowania szafek – nie polecam spontanicznego wyboru zawartości poszczególnych szafek. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta: potem zawsze okazuje się, że jest za mało miejsca na słoiki, czy detergenty. Już nie wspomnę o kieliszkach, czy wysokich dzbankach.

Jest sporo zasad ergonomii, które mają sprawić, że kuchnia stanie się funkcjonalna. Tylko kto ma idealne pomieszczenie? Wiem po swoim mieszkaniu, że chociaż bardzo chciałoby się mieć perfekcyjne cztery kąty to po prostu nie da się, bo instalacja wodno-kanalizacyjna jest tutaj, a lodówka ewidentnie pasuje tam. Jednak to nie zmienia faktu, iż kuchnia musi być przemyślana i zaplanowana. Moim zdaniem nie jest to decyzja, którą można podjąć w jeden weekend. Widzę po swojej, że powstawała przez prawie pół roku w mojej głowie, a i tak po ponad roku użytkowania zmieniłabym jeszcze kilka rzeczy.

Fot. TobiasMik · WhatWeDo via Foter.com / CC BY-NC-SA